More

  – Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveți? La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:

  – Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveți?
  La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:
  – S-a înecat un copil domnule! Nu mai respiră!
  Adrian, colegul nostru, paramedic cu experiență, tocmai se întorsese de la o intervenție și intrase în dispecerat să-și facă raportările. Aude conversația dintre dispecer și bărbat, ia căștile de rezervă pe urechi și preia apelul:
  – Cu ce s-a înecat copilul, domnule?
  – Cu o bomboană, dar nu mai respiră!
  – Trebuie să vă calmați și, împreună, să încercăm să-l salvăm! Mă auziți?
  – Avem nevoie urgent de o ambulanță!
  – Domnule, trebuie să mă ascultați cu atenție! Ascultați-mă cu atenție, vă rog!
  – Da! Vă ascult!
  – Ce vârstă are copilul?
  – 3 ani, domnule!
  – O să vă rog frumos să-l luați în brațe, și să-l puneți pe brațul stâng cu fața în jos, astfel încât palma mâinii stângi să-i sprijine bărbia copilului! Ați înțeles?
  Ca un ecou, se auzeau cuvintele bărbatului care dădea indicațiile primite unei alte persoane: “Pune-l cu fața în jos! Nu așa! Pe brațul stâng! Așa e bine!”
  Adrian se asigură că, până aici, lucrurile sunt în ordine:
  – L-ați pus?
  – Da, domnule!
  – Acum, încercați să-i aplicați copilului 5 lovituri cu podul palmei, între omoplați, de jos în sus! Ați înțeles? Trebuie să-l loviți de jos în sus între umeri!
  Și, iar cuvintele bărbatului ca un ecou: “Loviți-l între umeri de jos în sus! De 5 ori!”
  – Nu-și revine domnule! Nu respiră! Nu mai ajunge ambulanța?
  – Ambulanță este în drum spre dumneavoastră! Concentrați-vă, vă rog! Haideți să mai încercăm o dată! Loviți-l pe copil în aceeași poziție! Mă auziți?
  – Da, vă aud!
  – Loviți-l un pic mai tare când vă spun eu! Da?
  – Da, domnule!
  – Haideți! Acum!
  Și în liniștea care se așternuse în dispeceratul nostru, parcă se auzea bătaia din spatele copilului…
  – Respiră?
  – Nu, domnule!
  – Haideti! Încă o dată!
  Liniște deplină…
  – Încă o dată! Acum!
  Și dintr-o dată se aude plânsul copilului și țipetele de bucurie ale celor care făcuseră echipă să îl salveze: “Respiră! Respiră! Și-a revenit!”
  Toți cei din dispeceratul nostru respiră ușurați, după câteva minuțele în care parcă își ținuseră respirația și trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului!
  Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicațiile colegului nostru și ale domnului care a apelat 112, a avut stăpânire de sine, nu s-a panicat și a contribuit enorm la salvarea copilului.
  Acum, copilul este în afara oricărui pericol!
  Într-o astfel de situație, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaștem câteva reguli minimale de acordare a primului ajutor calificat!
  Noi îi spunem micuțului: “Drum lin prin viață!” și felicitări atât pentru Adrian, colegul nostru, cât și pentru cei care au ascultat indicațiile lui și l-au salvat pe copil!

  Ultimele articole

  EXCLUSIV 16 consilieri de parlamentari și secretari de stat PNL au aterizat prin metoda detașării la Apele Române. Cum au fentat liberalii angajarea prin...

  În perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni...

  Procurorii, critici dure la adresa legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul: Reguli inspirate din sistemul cumpărării indulgențelor religioase /...

  Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) critică dur legea care îi scapă de închisoare pe evazioniști dacă achită prejudiciul, cu argumentul că România...

  BREAKING Corpul de control al premierului a sesizat parchetul în legătură cu accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății

  Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății. Controlul Corpului...

  VIDEO Miss World a fost arestată în urma unui conflict pe scenă cu Miss Sri Lanka

  Poliţia a arestat-o pe deţinătoarea titlului Miss World, Caroline Jurie, după ce aceasta ar fi rănit-o pe Miss Sri Lanka, în timpul unei dispute...

  Citesti si...

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here