More

  – Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveți? La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:

  – Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveți?
  La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:
  – S-a înecat un copil domnule! Nu mai respiră!
  Adrian, colegul nostru, paramedic cu experiență, tocmai se întorsese de la o intervenție și intrase în dispecerat să-și facă raportările. Aude conversația dintre dispecer și bărbat, ia căștile de rezervă pe urechi și preia apelul:
  – Cu ce s-a înecat copilul, domnule?
  – Cu o bomboană, dar nu mai respiră!
  – Trebuie să vă calmați și, împreună, să încercăm să-l salvăm! Mă auziți?
  – Avem nevoie urgent de o ambulanță!
  – Domnule, trebuie să mă ascultați cu atenție! Ascultați-mă cu atenție, vă rog!
  – Da! Vă ascult!
  – Ce vârstă are copilul?
  – 3 ani, domnule!
  – O să vă rog frumos să-l luați în brațe, și să-l puneți pe brațul stâng cu fața în jos, astfel încât palma mâinii stângi să-i sprijine bărbia copilului! Ați înțeles?
  Ca un ecou, se auzeau cuvintele bărbatului care dădea indicațiile primite unei alte persoane: “Pune-l cu fața în jos! Nu așa! Pe brațul stâng! Așa e bine!”
  Adrian se asigură că, până aici, lucrurile sunt în ordine:
  – L-ați pus?
  – Da, domnule!
  – Acum, încercați să-i aplicați copilului 5 lovituri cu podul palmei, între omoplați, de jos în sus! Ați înțeles? Trebuie să-l loviți de jos în sus între umeri!
  Și, iar cuvintele bărbatului ca un ecou: “Loviți-l între umeri de jos în sus! De 5 ori!”
  – Nu-și revine domnule! Nu respiră! Nu mai ajunge ambulanța?
  – Ambulanță este în drum spre dumneavoastră! Concentrați-vă, vă rog! Haideți să mai încercăm o dată! Loviți-l pe copil în aceeași poziție! Mă auziți?
  – Da, vă aud!
  – Loviți-l un pic mai tare când vă spun eu! Da?
  – Da, domnule!
  – Haideți! Acum!
  Și în liniștea care se așternuse în dispeceratul nostru, parcă se auzea bătaia din spatele copilului…
  – Respiră?
  – Nu, domnule!
  – Haideti! Încă o dată!
  Liniște deplină…
  – Încă o dată! Acum!
  Și dintr-o dată se aude plânsul copilului și țipetele de bucurie ale celor care făcuseră echipă să îl salveze: “Respiră! Respiră! Și-a revenit!”
  Toți cei din dispeceratul nostru respiră ușurați, după câteva minuțele în care parcă își ținuseră respirația și trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului!
  Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicațiile colegului nostru și ale domnului care a apelat 112, a avut stăpânire de sine, nu s-a panicat și a contribuit enorm la salvarea copilului.
  Acum, copilul este în afara oricărui pericol!
  Într-o astfel de situație, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaștem câteva reguli minimale de acordare a primului ajutor calificat!
  Noi îi spunem micuțului: “Drum lin prin viață!” și felicitări atât pentru Adrian, colegul nostru, cât și pentru cei care au ascultat indicațiile lui și l-au salvat pe copil!

  Ultimele articole

  Un portughez a fost obligat să îi plătească fostei soții peste 60.000 de euro pentru activitățile casnice din cei aproape 30 de ani de...

  Instanţa supremă portugheză l-a condamnat pe un bărbat să-i plătească fostei soţii 60.782 de euro drept despăgubire pentru activităţile casnice pe care ea le-a...

  Ministrul Justiției, despre recuperarea prejudiciilor: ”Să lovim grupurile infracționale acolo unde le doare mai tare, la bani”

  Ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că una dintre prioritățile sale este recuperarea prejudiciului din dosarele cu sentințe definitive...

  Kremlinul acuză că Twitter este un instrument al dictaturii după ce rețeaua de socializare a blocat aproximativ o sută de conturi pentru răspândirea de...

  Guvernul rus a acuzat vineri reţeaua de socializare Twitter că devine un ”instrument al dictaturii” ţărilor occidentale, după ce aceasta a blocat recent aproximativ...

  Prima mare bătălie câștigată de Nicușor Dan: Au fost suspendate pentru un an PUZ-urile din Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6

  Primarul general Nicuşor Dan a câștigat prima mare confruntare politică majoră din mandatul său: cu ajutorul majorității USR PLUS – PNL, Consiliul general al...

  Citesti si...

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here