More

  ”Creierul” scandalului ”Ibizagate” din Austria, un detectiv privat austriac, arestat în Germania. El este acuzat că i-ar fi cerut bani liderului extremei drepte, fost membru în guvernul austriac, în schimbul nepublicării înregistrării compromițătoare

  Un detectiv privat – presupusul ”creier” al scandalului Ibizagate, care a dus la demiterea guvernului austriac în 2019 – a fost arestat la Berlin, la solicitatea justiţiei austriece, au declarat vineri surse din cadrul poliţiei pentru AFP, potrivit News.ro.

  Un ”cetăţean austriac în vârstă de 40 de ani” a fost arestat în baza unui mandat european, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Poliţiei Berlinului.

  Bărbatul este căutat de către poliţia austriacă, a precizat această sursă.

  Presa scrie că este vorba despre un detectiv privat, considerat de mult timp ”creierul” capcanei întinse lui Heinz-Christian Strache, fostul lider al extremei drepte austriece, filmat fără să ştie într-o vilă din Ibiza.

  În înregistrarea video, filmată în 2017 cu camera ascunsă, preşedintele FPÖ (extremă dreapta) Heinz-Christian Strache se declara pregătit să facă un compromis cu interese rusești în schimbul unor finanţări.

  Difuzarea înregistrării în presă, în mai 2019, a provocat un cutremur în Austria, antrenând demisia lui Strache, la acea vreme numărul doi în Guvernul Kurz, şi demiterea Cabinetului.

  Justiţia austriacă a demarat de atunci o anchetă pentru a face lumină asupra acestui scandal, iar teza unei operaţiuni care viza şantajarea fostului şef al extremei drepte este prima luată în calcul.

  Anchetatorii l-au interogat deja pe detectiv în cadrul investigaţiilor, înainte ca pe numele acestuia să fie emis un mandat de arestare şi ca acesta să fugă din ţară.

  Scopul Operaţiunii Ibiza ar fi fost ca lui Strache să i se ceară o sumă importantă de bani, în schimbul promisiunii de a nu difuza înregistrarea video compromiţătoare.

  Cu ajutorul unor microfoane şi camere video instalate în vila din Ibiza, Strache a fost filmat în timp ce propune atribuirea unor licitaţii publice unei tinere care se dă drept nepoata unui oligarh rus care vrea să spele bani murdari.

  Potrivit unor elemente ale anchetei, înregistrarea video nu a putut fi negociată, până la urmă, în schimbul unei sume de bani şi a fost predată unor jurnalişti, care au difuzat-o.

  Detectivul este suspectat de producerea ilegală a unor înregistrări audio și video.

  Justiţia caută să confirme identitatea exactă a ”momelii” recrutate în vederea compromiterii lui Strache – o femeie prezentată ca fiind rusoiacă şi care pretindea că vrea să facă investiţii în Austria.

  Foto: ”Creierul” scandalului ”Ibizagate” din Austria, un detectiv privat austriac, arestat în Germania / Sursa: Twitter

  Ultimele articole

  Un portughez a fost obligat să îi plătească fostei soții peste 60.000 de euro pentru activitățile casnice din cei aproape 30 de ani de...

  Instanţa supremă portugheză l-a condamnat pe un bărbat să-i plătească fostei soţii 60.782 de euro drept despăgubire pentru activităţile casnice pe care ea le-a...

  Ministrul Justiției, despre recuperarea prejudiciilor: ”Să lovim grupurile infracționale acolo unde le doare mai tare, la bani”

  Ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că una dintre prioritățile sale este recuperarea prejudiciului din dosarele cu sentințe definitive...

  Kremlinul acuză că Twitter este un instrument al dictaturii după ce rețeaua de socializare a blocat aproximativ o sută de conturi pentru răspândirea de...

  Guvernul rus a acuzat vineri reţeaua de socializare Twitter că devine un ”instrument al dictaturii” ţărilor occidentale, după ce aceasta a blocat recent aproximativ...

  Prima mare bătălie câștigată de Nicușor Dan: Au fost suspendate pentru un an PUZ-urile din Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6

  Primarul general Nicuşor Dan a câștigat prima mare confruntare politică majoră din mandatul său: cu ajutorul majorității USR PLUS – PNL, Consiliul general al...

  Citesti si...

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here