More

  Ordinul privind apărarea împotriva incendiilor în unități sanitare spune clar că în saloanele bolnavilor e interzisă utilizarea radioatoarelor. Medicii de la Balș neagă că existau aeroterme, deși martorii spun altceva

  Procurorul care se ocupă de cazul incendiului de la Matei Balș, Alexandru Anghel, a subliniat că în acest moment nu poate fi trasă o concluzie cu privire la cauza care a provocat focul, chiar dacă martorii indică faptul că în saloane era foarte frig, și că pacienții utilizau aeroterme pentru a se încălzi.

  La ieșirea de la primele audieri,sâmbătă, o asistenta șefă din Secția Covid, din cadrul Institutului „Matei Balș”, a transmis presei că era într-adevăr frig în salonul în care a izbucnit incendiul, dar că „nu era nicio aerotermă” instalată.

  Un lucru este cert, că Ordinului Nr. 1427/26.11.2013, care prevede dispozițiile genrale de apărare împotriva incendiilor în unități sanitare, interzice clar utlizarea reşourilor, radiatoarelor electrice, maşinilor de călcat, fierbătoarelor, în saloanele bolnavilor, cu atât mai mult în secții de terpaie intensivă.

  Același document legislativ arată că responsabili pentru respectarea prevederilor de apărare împotriva incendiilor sunt persoanele care asigură administratea/managamentul instituțiilor medicale.

  În cazul incendiului de la „Matei Balș”, există deja un martor care a informat că în urmă cu o săptămână a cerut aprobare de la conducerea spitalului pentru a introduce o aerotermă într-unul dintre saloane. Este vorba despre Mihaela Tanase care a declarat pentru G4Media.ro că în urmă cu o săptămână a adus în salonul mamei sale, care era internată la Balș”, o aerotermă, cu acceptul reprezentanților spitalului.

  Informația este relevantă pentru că, potrivit primelor date din anchetă, o primă ipoteză privind cauza incendiului ar fi utilizarea unei aeroterme. Folosirea acestor aparate în saloanele de Terapie Intensivă este extrem de periculoasă, pentru că ele pot duce la apariția unor scurt-circuite, iar oxigenul în abundență generat de aparatele de la ATI favorizează apariția exploziilor și propagarea rapidă a flăcărilor.

  „Săptămâna trecută, marți, mama mi-a spus că îi este foarte frig. Am cerut acceptul reprezentnaților spitalului să duc o aerotermă, am primit acceptul și am dus-o”, ne-a spus Mihaela Tănase. Întrebată de reporterul G4Media.ro cine anume i-a dat acceptul, ea spus că nu mai știe care reprezentant al spitalului. „Aeroterma a fost folosită, mi-a spus mama mea după ce am dus-o”, a mai relatat femeia.

  Și medicul infecţionist Cătălin Apostolescu era de gardă în spitalul „Matei Balș” când a izbucnit incendiul devastator. În calitate de director medical, el a povestit vineri seara la Antena3 că „nu știe să fi fost aeroterme în saloane”, dar a admis că „nu cunoaște fiecare caz în parte”. El spune că i-ar fi avertizat pe pacienți să nu aducă aeroterme. De asemenea, Apostolescu a spus că nu era din cale afară de frig, dar nu era nici o temperatură confortabilă, motiv pentru care bolnavilor li s-au dat pături suplimentare în saloane.

  „În timpul nopţii nu a fost foarte frig. Nu a fost o temperatură confortabilă, dar nici foarte rece. În tot pavilionul, aproape toţi pacienţii erau dependenţi de oxigen şi le-am spus la internare să nu aducă mijloace de încălzire. Ăsta a şi fost motivul pentru care noi am adus în saloane pături suplimentare. Nu ştiu să fi fost aeroterme în saloane, nu cunosc fiecare caz individual”, a comentat Apostolescu.

  Ordinul Nr. 1427/26.11.2013 are scopul de a preveni şi reduce riscurile de producere a incendiilor, de a asigura condiţiile pentru limitarea propagării şi dezvoltării acestora prin măsuri tehnice şi organizatorice, pentru protecţia utilizatorilor, forţelor care acţionează la intervenţie, bunurilor şi mediului împotriva efectelor incendiilor.

  La Secţiunea a 5-a din Ordin, Art. 69, se precizează clar că în saloanele de bolnavi se interzice folosirea reşourilor, radiatoarelor electrice, maşinilor de călcat, fierbătoarelor.

  Managerul de la Institutul „Marius Nasta”, Beatrice Mahler a explicat la Digi24 că fiecare unitate medicală ar trebui să aibă un regulament privind funcționarea tehnică, care să fie evident corelat cu prevederile legale. Mahler a spus că din fericire, Spitalul de care răspunde ea are centrală termică proprie, pentru că „este important să existe autonomie sanitară pentru sănătatea și confortul pacienților”. Mahler a atras atenția că în aparatul administrativ din spitale sunt foarte mari problemele, pornind chiar de la nivelul salarizării.

  „Este greu să ții personal administrativ, persoane competente pe care să le motivezi să-și facă treaba, să facă revizii tehnice. Pe normativul vechi, există angajați care fac minimul necesar, nu există echipe de instalatori, electricieni care să fie preocupați să intervină cu revizii”, a comentat Mahler la Digi24.

  Sursa:g4media

  Ultimele articole

  EXCLUSIV 16 consilieri de parlamentari și secretari de stat PNL au aterizat prin metoda detașării la Apele Române. Cum au fentat liberalii angajarea prin...

  În perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni...

  Procurorii, critici dure la adresa legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul: Reguli inspirate din sistemul cumpărării indulgențelor religioase /...

  Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) critică dur legea care îi scapă de închisoare pe evazioniști dacă achită prejudiciul, cu argumentul că România...

  BREAKING Corpul de control al premierului a sesizat parchetul în legătură cu accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății

  Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății. Controlul Corpului...

  VIDEO Miss World a fost arestată în urma unui conflict pe scenă cu Miss Sri Lanka

  Poliţia a arestat-o pe deţinătoarea titlului Miss World, Caroline Jurie, după ce aceasta ar fi rănit-o pe Miss Sri Lanka, în timpul unei dispute...

  Citesti si...

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here