More

  SURSE Ministrul Stelian Ion a consultat Administrația Prezidențială înainte de a trimite la CSM pachetul de modificare a legilor Justiției

  Ministrul Justiției, Stelian Ion, a consultat Administrația Prezidențială înainte de a trimite Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare și de a pune în dezbatere publică modificările la legile justiției, au declarat pentru G4Media.ro surse politice convergente.

  Potrivit acestora, ministrul Stelian Ion a purtat discuții pe marginea pachetului de modificare a legilor Justiției cu Mihaela Ciochină, consilier prezidențial la Departamentul Constituțional Legislativ din cadrul Administrației Prezidențiale.

  Mai mult, au precizat sursele citate, Palatul Cotroceni a avut propriile observații care au fost însușite de Ministerul Justiției.

  Informațiile vin în contextul divergențelor din cadrul coaliției pe această temă, apărute după ce liberalii, în frunte cu Ludovic Orban, l-au acuzat pe Stelian Ion că a pus în dezbatere publică pachetul de modificare a legilor Justiției fără a consulta pe nimeni din guvern sau din coaliție.

  Liderul PNL s-a plâns marți, în ședința Biroului Executiv (BEX) al partidului că ministrul nu s-a consultat niici măcar cu președintele Iohannis.

  ”Stelian Ion a elaborat proiectele, nu le-a prezentat în Guvern, nu le-a prezentat în coaliție, nu a făcut o minimă consultare nici cu președintele Iohannis. A trimis proiectele direct la CSM. A susținut că a sesizat Comisia de la Veneția, dar de fapt nu a sesizat-o. Totul fără să avem vreo consultare sau discuție. Referendumul a stabilit că nu se pot da OUG pe justiție, astfel încât toate modificările se fac prin proiectele de lege. Nu poate să fie proiectul de lege al lui Stelian Ion, proiectele sunt ale Guvernului, ale coaliției”, a spus Ludovic Orban în BEX, potrivit surselor G4Media.ro.

  Sursele citate au mai precizat că în discuția din BEX a intervenit și președinta comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, care l-a acuzat pe Stelian Ion că în proiectele elaborate ”sunt soluții legislative cu impact negativ”.

  ”Confirm faptul că proiectele pentru modificarea legilor justiției conțin modificări substanțiale față de proiectele lăsate la Ministerul Justiției de ministrul Predoiu. Sunt soluții legislative cu impact negativ. Toată lumea crede că a fost solicitat deja avizul Comisiei de la Veneția, dar nu e așa. Pentru pachetul care încă nu a fost adoptat în Guvern, solicitarea de aviz trebuie făcută și semnată de prim-ministru, în numele Guvernului”, a precizat Scântei.

  În replică, Stelian Ion a menţionat că proiectul de modificare a Legilor justiţiei are la bază viziunea guvernării anterioare, adică provine de la PNL.

  „Marea majoritate din aceste reglementări, e vorba de 600 de articole cu totul, 80% din aceste reglementări sunt cele care provin din proiectul iniţial pus în discuţie în septembrie 2020. Având în vedere acest calendar foarte strâns, am avut discuţii în Ministerul Justiţiei cu specialiştii din minister, cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, cu societatea civilă, au fost foarte multe propuneri pe care le-am analizat, le-am trecut prin filtrul nostru şi am venit cu aceste propuneri pe care le-am înaintat spre avizare. Fiind un angajament în Guvern că vom trimite legile astfel încât la sfârşitul lunii aprilie să fie în Parlament, o discutare în cadrul coaliţiei cu toate partidele pe articole, 600 de articole, cu siguranţă ar fi condus la o amânare, motiv pentru care în această perioadă de avizare vor exista discuţii în coaliţie, dar facem lucrurile din mers, pentru a ne respecta şi angajamentele luate prin memorandum şi pentru a găsi această variantă care trebuie să treacă de votul din Parlament”, a afirmat el.

  Ministrul Justiţiei a subliniat că a sesizat şi Comisia de la Veneţia cu privire la pachetul de modificare a legilor Justiției.

  Ulterior, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că proiectul privind legile justiţiei este supus unei îmbunătăţiri şi unei dezbateri la care participă specialişti din formaţiunile coaliţiei pentru a se ajunge la o formă care să întrunească un consens politic.

  „Obiectivul nostru este să reparăm toate stricăciunile provocate de guvernarea PSD asupra funcţionării sistemului de justiţie din România. Obiectivul nostru este ca legile justiţiei să aibă o formă care să răspundă tuturor exigenţelor pe care le avem privitor la independenţa justiţiei, liberul acces al cetăţeanului la justiţie, funcţionarea ca o putere de sine stătătoare în cele trei puteri ale statului a puterii judecătoreşti. Pentru acest obiectiv este nevoie ca proiectele de modificare a legilor justiţiei să fie realizate cu o dezbatere cât mai amplă şi cu contribuţia tuturor specialiştilor care pot să aibă un punct de vedere şi, în primul rând, a specialiştilor din cadrul formaţiunilor coaliţiei de guvernare. Proiectul de lege este supus unei îmbunătăţiri, unei analize şi unei dezbateri la care vor participa specialişti din cadrul formaţiunilor coaliţiei astfel încât forma care rezultă să fie o expresie a unui consens politic între toate formaţiunile coaliţiei”, a spus Orban, la Parlament.

  El a arătat că „într-un termen rezonabil” de două-trei săptămâni, maxim o lună, proiectul privind modificarea legilor justiţiei va ajunge în Parlament.

  „Este un proiect de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului. Trebuie să fie un proiect de lege care să reflecte punctele de vedere şi viziunea tuturor formaţiunilor din coaliţie. (…) Ele trebuie analizate cu seriozitate. Pe de altă parte, cred că şi o analiză prea îndelungată poate să genereze o aşteptare care să nu fie foarte favorabilă. Într-un termen rezonabil, două-trei săptămâni, maxim o lună (…) să ajungă în Parlament. Va ajunge ca proiect de lege adoptat de Guvern”, a afirmat liderul PNL.

  Orban a susţinut că miniştrii liberali nu au luat poziţii critice în şedinţa BEx a PNL, ci şi-au prezentat punctele de vedere faţă de proiectul privind legile justiţiei.

  „Aş vrea să nu prezentaţi această chestiune ca pe o chestiune polemică. Eu cred că toată lumea a înţeles că aceste modificări trebuie să se adopte prin procedura dezbaterii parlamentare, pentru ca majoritatea care constituie coaliţia să poată să adopte proiectele de lege ele trebuie să fie dezbătute, analizate şi să fie aduse într-o formă care să coincidă cu punctele de vedere comune”, a spus preşedintele PNL.

  El a fost întrebat dacă există un calendar pentru adoptarea legilor justiţiei, în contextul în care există informaţii că Franţa s-ar putea opune ridicării MCV în cazul României şi Bulgariei.

  „Nu cred că la nivelul Comisiei Europene şi la nivelul instituţiilor europene mai există vreun dubiu legat de buna intenţie a coaliţiei de guvernare şi a majorităţii parlamentare. Toată conduita noastră din ultimii patru ani, în care ne-am opus cu toate pârghiile constituţionale, legale pe care le-am avut la dispoziţie măcelăririi legislaţiei în domeniul justiţiei şi distrugerii instituţiilor în domeniul justiţiei arată cu precizie angajamentul nostru ferm pentru a readuce statul de drept în România şi pentru a elabora o legislaţie care într-adevăr să asigure independenţa justiţiei, lupta anticorupţie, liberul acces al cetăţeanului la justiţie. Nu cred că este neapărat o legătură directă între adoptarea vreuneia sau a alteia dintre legi şi decizia de încetare a MCV. Oricum evaluarea se va face, după informaţiile pe care le avem, în luna iunie şi până atunci avem timp să ajungem la o formă unanim acceptată de coaliţie, astfel încât să poată fi adoptate proiectele de lege în Guvern şi să înceapă dezbaterea parlamentară”, a mai afirmat Orban.

  Ultimele articole

  EXCLUSIV 16 consilieri de parlamentari și secretari de stat PNL au aterizat prin metoda detașării la Apele Române. Cum au fentat liberalii angajarea prin...

  În perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni...

  Procurorii, critici dure la adresa legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul: Reguli inspirate din sistemul cumpărării indulgențelor religioase /...

  Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) critică dur legea care îi scapă de închisoare pe evazioniști dacă achită prejudiciul, cu argumentul că România...

  BREAKING Corpul de control al premierului a sesizat parchetul în legătură cu accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății

  Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății. Controlul Corpului...

  VIDEO Miss World a fost arestată în urma unui conflict pe scenă cu Miss Sri Lanka

  Poliţia a arestat-o pe deţinătoarea titlului Miss World, Caroline Jurie, după ce aceasta ar fi rănit-o pe Miss Sri Lanka, în timpul unei dispute...

  Citesti si...

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here