More

  VIDEO Vlad Voiculescu anunță primele măsuri după incendiul de la Matei Balș: Vom avea un fond național pentru siguranța pacienților în spitale / Toate locurile noi pentru vaccinarea anti-COVID vor fi doar pentru vârstnici, bolnavii cronici, persoane cu handicap

  Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, sâmbătă seara, primele măsuri după incendiul de la Institutul „Matei Balș”. Ministrul a promis înființarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale și, pentru a reduce presiunea pe secțiile care tratează COVID, toate locurile noi pentru vaccinarea anti-COVID vor fi în următoarele săptămâni doar pentru vârstnici, bolnavii cronici, persoane cu handicap.

  G4Media.ro a transmis LIVE declarațiile.

  Vlad Voiculescu:

  Încep prin a transmite condoleanțe familiilor îndoliate. Suntem alături de pacienți și de familiile celor internați.

  Apreciez eforturile celor care au intervenit: eforturile personalului de la Matei Balș, ei au evacuat pacienții de la ultimele etaje. Le mulțumesc.

  Sistemul sanitar are păcate vechi. Sunt de 30 de ani.

  Nu știm ce altă grozăvie va veni peste noi mâine.

  Măsuri imediate:

  Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii ca la Balș, Piatra Neamț să nu se mai întâmple. Lucrăm cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate.

  Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la raportul din noiembrie 2020.

  Nu știm cu exactitate cauzele tragediei de la Matei Balș. Pandemia a pus presiuni suplimentare asupra spitalelor și personalului. E un număr mare de pacienți care are nevoie de oxigen. De aceea, securitatea la incendiu e deosebit de dificilă.

  Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoate măsuri după ancheta de la Balș.

  Remarc ruptura de comunicare între spitale și rudele pacienților. Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la fiecare spital.

  A treia măsură discutată deja cu premierul e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni, bani din bugetul național și ne vom asigura că sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea infrastructurii de siguranță la incendii, la cutremur și la unul din marii criminali – infecțiile nosocomiale.

  O ultimă măsură e cea legată de însăși aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil. Am verificat din nou statisticile recente și 85% din decese sunt la persoane de peste 65 de ani. 95,1% din decese sunt la persoane care aveau deja boli cronice. Avem acceptul premierului ca în perioada următoare, în luna februarie pentru toate locurile noi din platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnici, cei cu boli cronice, cei cu handicap.

  Răspunsuri la întrebări:

  Așteptăm rezultatele anchetei pentru a vedea responsabilitățile și responsabilii și să învățăm, vom ști ce măsuri să prioritizăm.

  Nu s-a concretizat o ipoteză principală. Singurul lucru pe care putem să-l spunem e că un consum mare de oxigen în secțiile COVID e un factor de risc suplimentar și de aceea trebuie să fim foarte atenți la infrastructură și la procedurile care trebuie respectate.

  Vom avea proceduri speciale pentru toate secțiile care tratează COVID.

  Există un aviz ISU, adică o listă de măsuri. După ce aceste măsuri au fost implimentate se dă autorizație. E o clădire care nu avea autorizație. Sunt foarte multe secții în România care nu aveau această autorizație și este îngrijorător.

  Ce avem de gând să facem e să punem la dispoziție fonduri și specialiști.

  Matei Balș nu a dus lipsă de fonduri și nici discontinuitate de management. La Matei Balș avem o continuitate de 28 de ani, un cadru care a permis multe lucruri bune, dar și mai puțin bune.

  Se poate întâmpla oricând în alt spital, de aceea am și anunțat aceste măsuri: schimbăm strategia de vaccinare, punem la dispoziție fonduri și specialiști.

  În București sunt multe spitale vechi, sunt probleme cu căldura și oamenii și-au adus de acasă ce au putut. E o problemă pe care o pot rezolva primăria și Termoenergetica.

  Nu e nicio schimbare pentru cei care au fost reprogramați. Vorbim de programări noi.

  În 2017 ministrul de atunci a făcut-o din pix și apoi Parlamentul au prelungit toate autorizațiile sanitare. Este un act de iresponsabilitate.

  Trebuie să privim adevărul în ochi.

  E nevoie de mai multă informare, e nevoie ca în spitale să fie cald, să nu fie rece. De aceea, avem nevoie de investiții și de spitale noi.

  Vom construi spitale noi. Nu există soluție magică pentru a adapta spitale vechi. Este mai greu, costă mai mult și nu e eficient.

  În momentul acesta, e o presupunere educată că ceea ce s-a întâmplat marți se poate repeta.

  Eu nu țin minte să fi cerut eu demisia ministrului după Piatra Neamț. Eu am cerut de mai multe ori demisia dlui Bănicioiu pentru că s-a opus transferului victimelor de la Colectiv. Nu țin minte să fi cerut demisia ministrului Nelu Tătaru.

  Învinovățirea la grămadă a unor oameni nu este ceea ce se cuvine.

  Cu totul, eu sunt aici cred în a opta lună.

  Nu se pune problema să amânăm rapelul la vaccin.

  Odată ce suntem vaccinați cât mai mulți, va scădea presiunea pe spitale. Planul e să folosim fiecare vaccin pe care îl avem în următoarele săptămâni pentru cei care au cea mai mare nevoie tocmai pentru a nu pierde vieți.

  E foarte important ca oamenii să meargă la spital de îndată ce se simt rău. Le-aș recomanda de asemenea să-și cumpere oximetru. Dacă ajung prea târziu e enorm de greu pentru personalul medical să îi ajute.

  Protestul de la MS înțeleg că e un protest politic. Pot discuta cu oricine, dar aș prefera să discutăm fără megafon.

  În raportul din noiembrie de la Matei Balș nu sunt nereguli sau măsuri legate de clădirea în care s-a produs incendiul. Marți vom avea raport cu măsurile propuse la Balș și cu ceea ce s-a făcut.

  sursa:g4media

  Ultimele articole

  EXCLUSIV 16 consilieri de parlamentari și secretari de stat PNL au aterizat prin metoda detașării la Apele Române. Cum au fentat liberalii angajarea prin...

  În perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni...

  Procurorii, critici dure la adresa legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul: Reguli inspirate din sistemul cumpărării indulgențelor religioase /...

  Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) critică dur legea care îi scapă de închisoare pe evazioniști dacă achită prejudiciul, cu argumentul că România...

  BREAKING Corpul de control al premierului a sesizat parchetul în legătură cu accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății

  Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății. Controlul Corpului...

  VIDEO Miss World a fost arestată în urma unui conflict pe scenă cu Miss Sri Lanka

  Poliţia a arestat-o pe deţinătoarea titlului Miss World, Caroline Jurie, după ce aceasta ar fi rănit-o pe Miss Sri Lanka, în timpul unei dispute...

  Citesti si...

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here